beats by dre cheap

Predavanje S. Osmanagića na temu: "Kako će Visoko postati najbogatija općina u Bosni"

U sklopu serije prezentacija o toku istraživanja doline bosanskih piramida, što ju je čelni čovjek Fondacije APBPS Semir Osmanagić, proteklih sedmica realizovao ili će realizovati u zemlji i svijetu, u srijedu je to učinio u Visokom. Iako je naslov tribine bio "Kako će Visoko postati najbogatija općina u Bosni", što je za pretpostavku imalo priču o budućnosti, Osmanagić se još jednom osvrnuo na dosadašnji tok istraživanja. Već prezentiranim nalazima rezultata, snimaka i skica je dodao nove fotografije sa terena, koje su ostavile jak dojam na veliki broj prisutnih u velikoj sali opštine Visoko.

I samo predavanje je, u stilu svojstvenom samo Semiru Osmanagiću, odisalo nepopravljivim optimizmom i od ranije poznatim ubjeđenjima. Uvidjevši da ima neograničenu podršku par stotina prisutnih na prezentaciji, ovaj nezavisni istraživač iz Houstona je pozvao na dodatno jedinstvo svih stanovnika Visokog, pa onda i Kantona i BiH. Između ostalog je kazao da su stručnjaci iz V.Britanije, Rusije, Njemačke, Srbije, Hrvatske, a posebno iz Egipta i Jordana potvrdili da se na predmetnim lokalitetima ne radi o (samo) prirodnim tvorevinama. Da njegov tim ima podršku kompletne Vlade FBiH, izuzev samo jednog ministarstva. Da je u dosadašnjem radu potrošeno oko 1,1 milion KM, a najviše novca je izdvojio on (S.Osmanagić) oko 430 000 KM, zatim malezijska firma Berđaja (Berjaya) oko 300 000, preduzeća iz BiH 220 000, a ostatak su budžetska izdvajanja iz kasa Federacije BiH, ZDK i Opštine Visoko. Za rezultat je sve to imalo predstavljanje novog imidža Visokog i BiH u svjetskim medijima, posjetama turista, skokom cijena nekretnina... No, može se i mora postiči više. Ali paralelo sa željama i ulaganja, po Osmanagiću, moraju biti neuporedivo izdašnija. I to ne samo novčano, nego i organizaciono, jer će se samo tako postiči cilj iz naslova teme, i skratiti rok vračanja uloženog u projekat. Nije počasni građanin Visokog zaobišao ni oponente svoje postavljene hipoteze, kazavši kako mu nije jasno zbog čega su se toliko založili u zabranu radova Fondacije na čijem je čelu i demoniziranju i nipodaštavanju njihovog (Fondacijinog) rada.

Dovoljno bi, po njemu, bilo izraziti ne slaganje sa hipotezom i ne učestovati u projektu, te „zaštiti“ vrh Visočice kao njihov potencijalni lokalitet interesovanja. Sve ostalo je samo ispoljavanje ljubomore, straha i personalnih obračuna sa nama, parafraziramo Osmanagića. To njega ipak neće demoralisati, nego čak nudi i saradnju svojim oponentima na projektu pronalska groba Kulina bana, što bi bio jedan veliki historijski poduhvat. Primjetno je bilo i svojevrsno priznanje nekih svojih grešaka i krivih poteza, što do sada nije bio slučaj na javnim manifestacijama.

Turizam je grana privrede na kojoj se treba raditi uvezano, sistemski i planski. Ljudi iz Fondacije su ponudili vlastima i određena rješenje, a opštinski načelnik Munib Alibegović je kazao kako je iz opštinskog budžeta za tekuću godinu izdvojeno dovoljno novca, a da će se suma povećavati realizacijom novih dokaza od strane istraživača. Tu dilema nema, kao ni među „običnim građanima“ Visokog i privrednicima koji od postavljene hipoteze očekuju puno. Onoliko koliko ima Muđugorje i škotsko jezero sa ili bez Loch Nessa. Egipatska ili peruanska, meksička ili bolivijska historijska mjesta. Stanovništvo traži da se to nazove kako god, ali da se ne koči mogućnost za prosperitet. I stoga je pomenuta prezentacije u Visokom uspjela, bez obzira što je Osmanagić nešto ovako trebao odraditi ili tražiti puno ranije. Uvrstiti Visoko u turističke ponude je priorite svih prioriteta i tu niko nema pravo stvarati barijere.

RTV Visoko

VIJESTI SA PIRAMIDE
http://piramidamjeseca.blogger.ba
24/01/2008 16:42